zobacz listę gratisów jakie mamy do rozdania logowanierejestracja

Kulturaonline.pl - kulturalny rozkład jazdy

Zgłoś wydarzenie kulturalne Panel logowania dla instytucji kulturalnych
KulturaOnline.plLiteraturaRecenzje › 'O dobrym jedzeniu' Agaty Michalak : Niewiedza bywa wygodna /recenzja książki/

'O dobrym jedzeniu' Agaty Michalak : Niewiedza bywa wygodna /recenzja książki/

 wyd. Czarne

Czy naprawdę wiemy, co trafia na nasz stół? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Michalak w swojej najnowszej książce "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu".

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty oznaczone certyfikatem rolnictwa ekologicznego. W kartach restauracji widoczne są nieznane nam dotąd symbole, świadczące o pochodzeniu i jakości produktów. Ale czy za tymi działaniami idzie również świadomość konsumentów? Do jakiego stopnia wiemy, co trafia na nasz stół?

Spotkanie w Krakowie

W czwartek, 30 marca, Agata Michalak, współzałożycielka magazynu kulinarnego "Kukbuk" gościła w krakowskim Chederze, gdzie opowiedziała o uczciwym i odpowiedzialnym jedzeniu. Spotkanie poprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, a całości przyświecał klimat krakowskiego Kazimierza. W swojej najnowszej książce Agata Michalak przeprowadza wnikliwe dochodzenie na temat tego, jak zwykliśmy się odżywiać i jakie są tego skutki. W badaniu pomogli jej lokalni producenci. Autorka przeprowadza wywiad zarówno z rzeźnikami, myśliwymi, hodowcami, wytwórcami regionalnych przysmaków, jak i z botanikami oraz kucharzami i właścicielami najlepszych restauracji w kraju. Każdy z nich z pasją opowiada o swoim zajęciu. Każdy z nich kultywuje tradycje i z sercem wykonuje ciężką pracę, która jak się okazuje, nie zawsze przynosi wymierne zyski. Sytuacja ta jest wynikiem wielu czynników, które nie koniecznie zależne są od samych producentów.

Nieświadomość konsumentów

Jak wielu z nas czyta etykiety produktów, które wrzucamy do koszyka? Prawdą jest, że niewiedza bywa wygodna. Mało kto interesuje się, skąd pochodzi czerwony pomidor o idealnych kształtach lub w jakich warunkach hodowana była krowa zapakowana w kawałek plastiku. Wygodne są również hipermarkety, które jak grzyby po deszczu wyrosły w większych miastach w XXI wieku. Ten brak zainteresowania, a przede wszystkim brak informacji ma swoje podłoże w edukacji i systemie nauczania, zauważa jeden z rozmówców - Maciej Nowicki. Nawet w szkołach gastronomicznych. Swoje robią również niskie ceny. Szkoda tylko, że nie idzie za tym jakość, a my jako konsumenci przykładamy się do niehumanitarnego traktowanie zwierząt i coraz to większej ilości zanieczyszczeń.

Gdzie szacunek?

W Polsce niestety widoczny jest brak poszanowania dla produktu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Według statystyk, które Agata Michalak przytacza w swojej książce, przeciętny Polak zjada rocznie około 70 kg mięsa. Przy takiej ilości szacunek do jedzenia jest wręcz niemożliwy. Aleksander Baron słusznie zauważa, że powinniśmy w 100% wykorzystywać dary natury i zjadać każdą część zwierzęcia do końca. Innym sposobem poszanowania dla matki Ziemi są ekologiczne hodowle. Do takich należy chociażby opisany przez autorkę chów pstrąga ojcowskiego Magdaleny Węgiel i Agnieszki Sendor. Obie panie uczestniczyły w spotkaniu w krakowskim Chederze, gdzie z przejęciem opowiadały o przemysłowych hodowlach ryb i tragicznych warunkach, w jakich trzymane są zwierzęta.

Dziedzictwo kulinarne

W "O dobrym jedzeniu" znajdziemy wiele pyszności. Na końcu autorka przygotowała spis lokalnych producentów od mięs, aż po dzikie plony. Jako naród często zapominamy o bogactwie kulinarnym, jakim zostaliśmy obdarowani przez naturę. Bo któż dziś słyszał o szarej renecie czy czarnej marchwi? Warto przypomnieć sobie o dawnych potrawach i  staropolskich przepisach naszych babć. Książka to poniekąd światełku w tunelu, zalążek, który może zaowocować świadomą i zgodną z przyrodą konsumpcją. Zwracajmy uwagę na to, co jemy. Nie przyczyniajmy się do hodowli zwierząt faszerowanych antybiotykami i hormonami wzrostu. Dbajmy o środowisko.

Książka ukazała się nakłądem wydawnictwa Czarne.

Artykuł powstał w ramach programu praktyk w Kulturaonline.pl.

Napisz artykuł
Komentarze
    Reklama
    Ostatnio dodane artykuły
    Letnie Tanie Kinobranie - Młode życie /konkurs/ Film / Aktualności
    Lato w pełni, a 11. Letnie Tanie Kinobranie jest już na półmetku. Mamy dla Was podwójne zaproszenie na jeden z seansów.
    Letnie Tanie Kinobranie - Prawdziwe życie /konkurs/
    Wielkie kino za małe pieniądze. Wspólnie z Kinem Pod Baranami zachęcamy do nadrobienia...
    Letnie Tanie Kinobranie - tydzień 2: Kobieta i życie /konkurs/
    Wielkie kino za małe pieniądze. Wspólnie z Kinem Pod Baranami zachęcamy do nadrobienia filmowych zaległości. I mamy dla Was podwójne...
    Letnie Tanie Kinobranie: Żyć znaczy kochać /konkurs/ Dom Dźwięku. Zagraj na nie byle czym. Mamy bilety!
    Tagi