zobacz listę gratisów jakie mamy do rozdania logowanierejestracja

Kulturaonline.pl - kulturalny rozkład jazdy

Zgłoś wydarzenie kulturalne Panel logowania dla instytucji kulturalnych
KulturaOnline.plLiteratura › Recenzje

Recenzje literackie

'Maska': Pytania o naturę człowieka /recenzja książki/
'Maska': Pytania o naturę człowieka /recenzja... 2017-02-19 Barbara Lekarczyk-Cisek
Wydawnictwo Słowo/Obraz Terytoria opublikowało ”Maskę” - niezwykle pasjonujące studia z pogranicza antropologii i estetyki porównawczej, dotyczące problematyki maski. Zachęcamy do lektury recenzji książki.
'Był sobie pies' W. Bruce’a Camerona: Świat na czterech łapach /recenzja książki/
'Był sobie pies' W. Bruce’a Camerona:... 2017-02-18 Beata Igielska
Bruce Cameron udowodnił swoją powieścią, że nie tylko życie ludzi bywa fascynujące. Burzliwe perypetie psa Baileya zapierają dech w piersiach, wzruszając i bawiąc do łez.
'Masa. O kilerach polskiej mafii' A. Górski, J. Sokołowski /recenzja książki/
'Masa. O kilerach polskiej mafii' A. Górski, J.... 2017-02-17 Krystyna Meszka-Cyrysia
Wydawnictwo Prószyński i S-ka opublikowało kolejną książkę, której głównym bohaterem jest Masa - były przestępca, jeden z najbardziej wpływowych gangsterów tzw. grupy pruszkowskiej. W serii rozmów z dziennikarzem...
'Grzesiuk. Król życia' Bartosza Janiszewskiego: Żywot człowieka nietuzinkowego /recenzja książki/
'Grzesiuk. Król życia' Bartosza Janiszewskiego:... 2017-02-15 Bernardeta Łagodzic-Mielnik
”Grzesiuk. Król życia” ukazuje bohatera z różnych perspektyw i w różnych życiowych rolach. Nie gloryfikuje go, ale dokłada wszelkich starań, by pokazać specyfikę i wyjątkowość jego osobowości.
'Mój dziadek fałszerz' Charlotte Krüger: Zbrodniarz czy bohater? /recenzja książki/
'Mój dziadek fałszerz' Charlotte Krüger:... 2017-02-13 Przemysław Lis
Książka Charlotte Krüger "Mój dziadek fałszerz" traktuje o wojnie oraz o jej bohaterach. To też opowieść o poszukiwaniu prawdy i gotowości do jej zaakceptowania.
'Polskie Archiwum X': Nie ma zbrodni doskonałej /recenzja książki/
'Polskie Archiwum X': Nie ma zbrodni doskonałej... 2017-02-08 Beata Igielska
”Polskie Archiwum X” to książka opisująca od podszewki pracę słynnej krakowskiej jednostki śledczej, która rozwiązuje umorzone sprawy kryminalne. Poznajcie pracę krakowskich śledczych od kulis.
I nie wróciłeś… :O wolności, która niesie za sobą tylko strach /recenzja książki/
I nie wróciłeś… :O wolności, która niesie... 2017-01-16 Iwona Burzyńska
Ta książka to ostateczna próba rozliczenia się z demonami przeszłości. Przemawia za nią prawda, która boli tak samo teraz, jak i kilkadziesiąt lat temu.
Dziwne 'Przypadki' Roberta Janowskiego /recenzja książki/
Dziwne 'Przypadki' Roberta Janowskiego... 2017-01-13 Dominika Prais
Rozmowa Marii Szabłowskiej z Robertem Janowskim nie bez powodu nosi tytuł “Przypadki”. To one bowiem, jak udowadnia artysta, rządzą jego życiem. I to właśnie wokół nich toczy się ten wywiad.
'Sully': Lekcja życia /recenzja książki/
'Sully': Lekcja życia /recenzja książki/ 2017-01-10 Michalina Kobla
To nie tylko przyjemna historia honorowego człowieka bezkreśnie oddanego swojej pasji. Wyznania pilota od "cudu na rzece Hudson" mogą skłaniać do głębszych refleksji.
'Narodziny Beyoncé': Wyboista ścieżka kariery /recenzja książki/
'Narodziny Beyoncé': Wyboista ścieżka kariery... 2017-01-08 Iwona Burzyńska
Książka J. Randy'ego Taraborrellego to dowód na to, jak olbrzymią cenę musiała zapłacić bogini R'n"B oraz jej rodzina w zamian za osiągnięcie międzynarodowego sukcesu.
Galerie zdjęć
Reklama
Polecamy
Festiwal Filmowy w Berlinie: Srebrny Niedźwiedź dla Agnieszki Holland za 'Pokot'
Festiwal Filmowy w Berlinie: Srebrny Niedźwiedź dla Agnieszki Holland za 'Pokot'
2017-02-19

Ekranizacja powieści Olgi Tokarczuk wyróżniona jedną z głównych nagród prestiżowego Berlinale. Ale to niejedyny polski akcent tegorocznej edycji festiwalu.

Tagi