zobacz listę gratisów jakie mamy do rozdania logowanierejestracja

Kulturaonline.pl - kulturalny rozkład jazdy

Zgłoś wydarzenie kulturalne Panel logowania dla instytucji kulturalnych
KulturaOnline.plLiteratura › Recenzje

Recenzje literackie

”Pax” Sary Pennypacker: Opowieść o pokoju i przyjaźni /recenzja książki/
”Pax” Sary Pennypacker: Opowieść o... 2017-03-28 Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Powieść Sary Pennypacker: ”Pax” ukazuje wartość przyjaźni i pokoju. Została uhonorowana tytułem Książki Roku 2016 przez czytelników portalu lubimyczytać.pl w kategorii Literatura dziecięca.
Andrea Wulf: ”Człowiek, który zrozumiał naturę” – Geniusz i jego świat /recenzja książki/
Andrea Wulf: ”Człowiek, który zrozumiał... 2017-03-27 Beata Igielska
Biografię Alexandra Humboldta czyta się jednym tchem, niczym awanturniczą powieść, której bohater wciąż przeżywa niebezpieczne przygody i budzi wielkie emocje.
”Przyczynek do historii radości”: Wojna z lotu ptaka /recenzja książki/
”Przyczynek do historii radości”:... 2017-03-24 Karolina Nos-Cybelius
”Przyczynek do historii radości” Radki Denemarkovej to opowieść o niekończącej się walce o wolność i godność ciała. O połamanych skrzydłach i ukręconych łebkach. O locie i upadku. O męskim i żeńskim.
'Zarządca do spraw śmierci': Odilo Globocnik, oprawca o miłym usposobieniu
'Zarządca do spraw śmierci': Odilo Globocnik,... 2017-03-23 Iwona Burzyńska
"Zarządca do spraw śmierci" prezentuje pełną psychologiczną sylwetkę twórcy pierwszego obozu zagłady w Generalnym Gubernatorstwie. Podobno nie skrzywdziłby nawet muchy…
W kraju Putina. Uchwycić nieuchwytną Rosję /recenzja książki/
W kraju Putina. Uchwycić nieuchwytną Rosję... 2017-03-21 Magdalena Niebrzydowska
Wydane właśnie polskie tłumaczenie reportaży Anne Garrels o życiu w Rosji "W kraju Putina" to nie tylko wciągająca lektura, ale także dogłębne studium rosyjskiej duszy.
”Good night Dżerzi” Janusza Głowackiego: W świecie sławy i pozorów /recenzja książki/
”Good night Dżerzi” Janusza... 2017-03-20 Beata Igielska
”Good night Dżerzi” Janusza Głowackiego to oryginalny portret kontrowersyjnego pisarza, jakim był Jerzy Kosiński. To również satyra na nowojorski świat sztuki i kultury.
Zbigniew Herbert: Pan Cogito (na próżno) szuka rady /recenzja książki/
Zbigniew Herbert: Pan Cogito (na próżno) szuka... 2017-03-18 Barbara Lekarczyk-Cisek
Tom poezji Zbigniewa Herberta: ”Pan Cogito szuka rady” jest poszukiwaniem odpowiedzi na dręczące pytania, będące doświadczeniem każdego myślącego człowieka.
'Afgańska perła' Nadii Haskimi: Walka kobiet o godność /recenzja książki/
'Afgańska perła' Nadii Haskimi: Walka kobiet o... 2017-03-15 Beata Igielska
Powieść Nadii Haskimi to interesująca saga o życiu afgańskich kobiet. To także ważny głos w sprawie ich zniewolenia, które nie zmieniło się na przestrzeni wieków.
'W ciemnym, mrocznym lesie' Ruth Ware: Nic nowego /recenzja książki/
'W ciemnym, mrocznym lesie' Ruth Ware: Nic... 2017-03-14 sara majkowska
Debiutancką powieść Ruth Ware okrzyknięto bestsellerem. Czy słusznie? Akcja rozpoczyna się tradycyjną halloweenową wyliczanką "W ciemnym, mrocznym lesie…".
'Spod zamarzniętych powiek': Nowe pokolenie himalaistów/recenzja książki/
'Spod zamarzniętych powiek': Nowe pokolenie... 2017-03-13 Przemysław Lis
Opowieść o Adamie Bieleckim, nowoczesnym sportowcu-wspinaczu, który robi to, o czym większość jedynie może pomarzyć. Kawał dobrej literatury podróżniczo-przygodowej.
Galerie zdjęć
Reklama
Polecamy
Ewa Rossano na UNESCO!
Ewa Rossano na UNESCO!
2017-03-27

Wrocławska malarka i rzeźbiarka Ewa Rossano została zaproszona jako przedstawicielka Polski na Międzynarodową Wystawę UNESCO.

Tagi