zobacz listę gratisów jakie mamy do rozdania logowanierejestracja

Kulturaonline.pl - kulturalny rozkład jazdy

Zgłoś wydarzenie kulturalne Panel logowania dla instytucji kulturalnych
KulturaOnline.plLiteratura › Recenzje

Recenzje literackie

”Rok Potopu” Margaret Atwood: Świat po zagładzie /recenzja książki/
”Rok Potopu” Margaret Atwood: Świat... 2017-04-11 Beata Igielska
”Rok Potopu” to magnetycznie działająca na czytelnika powieść o postapokaliptycznym świecie. Zmieniło się w nim wiele, ale nie ludzkie marzenia, ambicje… I skłonność do czynienia zła.
”Monolog i inne zapiski” Jana Himilsbacha: Intrygujące peryferia /recenzja książki/
”Monolog i inne zapiski” Jana... 2017-04-03 Beata Igielska
Teksty literackie Jana Himilsbacha zaskakują trafnością spostrzeżeń i barwnym stylem. Oprócz niedokończonych utworów, są w zbiorze opowiadania, które można uznać za prawdziwe perełki.
'O dobrym jedzeniu' Agaty Michalak : Niewiedza bywa wygodna /recenzja książki/
'O dobrym jedzeniu' Agaty Michalak : Niewiedza... 2017-03-31 Laura Kulikowska
Czy naprawdę wiemy, co trafia na nasz stół? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Michalak w swojej najnowszej książce "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu".
#Upał' Michała Olszewskiego: Nowy (nie)wspaniały świat /recenzja książki/
#Upał' Michała Olszewskiego: Nowy... 2017-03-30 Beata Igielska
Powieść Michała Olszewskiego: #Upał" to krytyczne spojrzenie na współczesne dziennikarstwo newsowe oraz satyra na ludzi żyjących bardziej w wirtualnym niż rzeczywistym świecie.
Yōkai. Tajemnicze stwory w kulturze japońskiej /recenzja książki/
Yōkai. Tajemnicze stwory w kulturze... 2017-03-29 Magda Niebrzydowska
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że jakaś niewidzialna przeszkoda uniemożliwiła ci ruch? To na pewno sprawka jednego z tajemniczych japońskich stworów. Więcej o nich na kartach książki Michaela Dylana Fostera...
”Pax” Sary Pennypacker: Opowieść o pokoju i przyjaźni /recenzja książki/
”Pax” Sary Pennypacker: Opowieść o... 2017-03-28 Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Powieść Sary Pennypacker: ”Pax” ukazuje wartość przyjaźni i pokoju. Została uhonorowana tytułem Książki Roku 2016 przez czytelników portalu lubimyczytać.pl w kategorii Literatura dziecięca.
Andrea Wulf: ”Człowiek, który zrozumiał naturę” – Geniusz i jego świat /recenzja książki/
Andrea Wulf: ”Człowiek, który zrozumiał... 2017-03-27 Beata Igielska
Biografię Alexandra Humboldta czyta się jednym tchem, niczym awanturniczą powieść, której bohater wciąż przeżywa niebezpieczne przygody i budzi wielkie emocje.
”Przyczynek do historii radości”: Wojna z lotu ptaka /recenzja książki/
”Przyczynek do historii radości”:... 2017-03-24 Karolina Nos-Cybelius
”Przyczynek do historii radości” Radki Denemarkovej to opowieść o niekończącej się walce o wolność i godność ciała. O połamanych skrzydłach i ukręconych łebkach. O locie i upadku. O męskim i żeńskim.
'Zarządca do spraw śmierci': Odilo Globocnik, oprawca o miłym usposobieniu
'Zarządca do spraw śmierci': Odilo Globocnik,... 2017-03-23 Iwona Burzyńska
"Zarządca do spraw śmierci" prezentuje pełną psychologiczną sylwetkę twórcy pierwszego obozu zagłady w Generalnym Gubernatorstwie. Podobno nie skrzywdziłby nawet muchy…
W kraju Putina. Uchwycić nieuchwytną Rosję /recenzja książki/
W kraju Putina. Uchwycić nieuchwytną Rosję... 2017-03-21 Magdalena Niebrzydowska
Wydane właśnie polskie tłumaczenie reportaży Anne Garrels o życiu w Rosji "W kraju Putina" to nie tylko wciągająca lektura, ale także dogłębne studium rosyjskiej duszy.
Galerie zdjęć
Reklama
Polecamy
Piękna, niełatwa muzyka Brodki /relacja z koncertu/
Piękna, niełatwa muzyka Brodki /relacja z koncertu/
2017-04-18

Brodka gromadzi na swoich koncertach zaskakująco zróżnicowaną publiczność. Tak było również w przypadku czwartkowego (13 kwietnia) występu w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, gdzie artystka uchyliła rąbka tajemnicy swojej pięknej, choć niełatwej twórczości.

Tagi